Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Rapport: Tränarklinik
2018-04-19
Deltagarna kom från både svenska och danska klubbar
Helgen 14-15:e april arrangerade LUGI Vattenpolo i samarbete med Skåneidrotten och Idrottslyftet en klinik för vattenpolotränare. Kliniken var den första av många tilltänkta och blev en oerhört stor succé, totalt 22 anmälda tränare från olika klubbar varav 6 från LUGI och 3 från SK Ran, de övriga tränarna kom från andra klubbar runt om i Sverige och några tränare kom till och med från Danmark.

Tanken med hela kliniken var först och främst fokus på de skånska klubbarna såklart för att främja skånsk vattenpolo men inbjudan gick även ut till alla andra simidrottsföreningar i hela distriktet. Anledningen till detta var att simklubbar som kanske ville tidigare starta upp vattenpolo men inte kände att de hade kompetenta tränare skulle kunna få skicka sina tilltänkta tränare på en klinik för att komma igång med det hela.

Här nedan kan ni läsa rapporten som Ervin Babic har sammanställt åt LUGI efter genomförd klinik, håll till godo.

Tränarklinik
Plats: Konferensrummet och tävlingsbassängen på Högevallsbadet, Lund.
Datum: 14/15 april 2018

Seminariet syftar till att visa hur proffs och utveckling sker av vattenpolospelare i olika kategorier. Tvådagarskliniken är uppdelad i två delar där vi delade arbetet i olika kategorier med specifika ämnen.

Dag 1.
I första delen på lördag den 14 april 2018 hade vi ett 3-timmars rum för teoretiska föreläsningar på morgonen och en 3 timmars swimmingpool för den praktiska delen av lektionen. Den första dagen var baserad på arbetet i följande kategorier:
a) Vattenpoloskola 8-11 år
b) U 12
c) U 14
d) U 16

Ämnen för den teoretiska delen var:
1. Tränare i vattenpolo

2. Mål och organisation av professionellt arbete i klubbar

3. Metodisk tillvägagång (arbete med unga spelare)

I dessa ämnen presenterades också grundläggande modeller och övningar för ovanstående kategorier. Mer detaljer vi talade om var vattenpoloskolan, möjligheter i träningsprocessen och specifika regler inom träning och spel.
Under andra delen av dagen hade vi den praktiska delen av seminariet. Den praktiska delen hänvisade också till samma kategorier som teoretiska. Grundläggande individuella och gruppövningar med och utan boll presenterades. Vi presenterade också möjliga former av träning under specifika förhållanden och vi valde vikten av övningar för bättre utveckling av barn i vattenpoloskolan.

Dag 2.
Den andra dagen, liksom den första, började med teoretiska föreläsningar om 3 timmar på morgonen. För den andra dagen fanns fokus på följande kategorier:

a) U 18
b) Senior
Ämnen för den teoretiska delen var:

1. Träningsperioder

2. Vattenpolospecifika styrke och kraftövningar i par
 
3. Scenario för kontringsanfall inom vattenpolo

Vi startade föreläsningen om periodisering av vattenpolo där vi fokuserade på utarbetandet av årliga planer och program för junior- och seniorlag om huvudkonkurrenser. Därefter pratade vi om vikten av särskild träning i vattenpolo. Vi presenterade specifika par i par. Den sista delen av den teoretiska föreläsningen var avsedd för kontringsanfall och specifika situationer mot kontringsanfall, där vi förklarade genom exempel hur träning tillämpas och vilka huvudstadier som finns.
I den andra delen hade vi också en praktisk del vid poolen om 3 timmar, och före träningen såg vi ett intressant seniorspel (LUGI herrar mot LSF herrar). Tränarna hade till uppgift att koncentrera sig på kontringsanfallet och se möjligheter och brister i två lag för det segmentet av spelet.

Slutligen, som ledare, vill jag påpeka att om 2 dagar har vi lyckats nå våra mål. En grupp på 22 utbildare på två dagar deltog aktivt i både den praktiska och teoretiska delen av seminariet. Genom processen jämförde vi direkt arbetsprocessen i alla klubbar och försökte förbättra vissa arbetssegment.

Jag skulle tacka vattenpoloklubben LUGI för den utmärkta organisationen av seminarier där jag som ledare och andra deltagare hade alla förutsättningar för en kvalitetsupplevelse av seminariet.

Med vänliga hälsningar,
Ervin Babic
Klinikansvarig
 

Nyhetsarkiv
Ny sponsor2018-08-02
Påsklovsnytt!2018-03-24
Ny entré!2018-03-21